Op maandag 6 juni organiseert bisdom Antwerpen in samenwerking met de pastorale eenheid Clara van Assisi in de Turnhoutse binnenstad een feestelijke diocesane ontmoetingsdag voor zo'n 2500-3000 deelnemers en gelovigen onder de slogan ‘Als een lopend vuurtje’.

'Op pinkstermaandag is er een ruim aanbod aan binnen- en buitenactiviteiten waaruit deelnemers kunnen kiezen: lezingen, workshops, optredens, een vredeswandeling waarbij ook andere religies centraal staan, rondleidingen met duiding in kerken, geloofsgetuigenissen, een religieuze markt en liturgische momenten, er is méér vuur welkom', zei Bisschop Bonny vanmorgen bij de voorstelling van het project in Turnhout. 

'We sluiten de dag af met een slotviering en vurig zendingsmoment op de Grote Markt. We willen zowel schoolbesturen, ondernemers als het Turnhoutse stadsbestuur warm te maken voor deze feestelijke diocesane ontmoetingsdag. 

We  kozen ervoor om vier maanden voor de grote dag uitgebreid kennis te maken met de lokale partners en geloofskern die het pinksterfeest van 6 juni mee in goede banen zullen leiden. Het omvat een gevarieerd binnen- en buitenprogramma  in de vijf onthaalkerken in Turnhout, het HIVSET, de Grote Markt en het begijnhof. 

Het vuur van Pinksteren moet alle vrijwilligers opnieuw inspireren.'

Aanleiding

'Tussen 2019 en 2022 stonden de Handelingen van de Apostelen in bisdom Antwerpen als pastoraal projectthema centraal. Dit Bijbelboek over de eerste christengemeenschappen biedt gelovigen van nu nog steeds de kans om zich te herbronnen.

De Handelingen van de Apostelen nodigen gelovigen uit om ook vandaag de dag betekenisvol aanwezig en nabij te zijn in woord en daad. Pinksteren is en blijft een hoogtepunt om als geloofsgemeenschap naar buiten te komen.

De Geest nodigt ons als het ware uit om op een eigentijdse en vooral vurige manier de Kerk zichtbaar te maken voor al wie er deel van uitmaakt of er graag bij aansluit.

Net daarom organiseert bisdom Antwerpen die dag zowel een binnen- als een buitenprogramma. Centrale thema van deze inspiratie- en ontmoetingsdag is 'als een lopend vuurtje'. Op vuur staat immers geen grenzen, het moet branden en zich vermenigvuldigen.

Voor wie?

'Op de eerste plaats richt deze dag zich tot gelovigen uit het hele bisdom Antwerpen.

Heel in het bijzonder nodigen we vooral christenen van verschillende achtergrond uit, waarvan een diverse groep gelovigen in Turnhout woonachtig is.

Ook de vormelingen uit het bisdom nodigen we uit voor 6 juni 2022. Tegelijkertijd willen we geïnteresseerden van alle leeftijden met of zonder religieuze achtergrond nieuwsgierig maken voor ons open activiteitenaanbod en verwelkomen in Turnhout.

We hopen vurig dat ook deelnemers aan de Parkfeesten die gelijktijdig plaatsvinden, hun weg zullen vinden naar het centrum. Omwille van die diverse doelgroep streven we er dan ook naar om deze diocesane ontmoetingsdag ook buiten de traditionele kerkelijke kanalen te promoten.'